domingo, 25 de mayo de 2008

La filosofia actual

La filosofia ha estat clau per poder arribar als nostres dies. No obstant, actualment, la funció de la filosofia ha anat perdent importància o, si més no, ha deixat de ser el que ha estat en els darrers segles.

Considero però, que abans d’endinsar-nos en aquest aspecte de la funció actual de la filosofia és necessari saber què és el que entenem per filosofia.

Etimològicament, filosofia significa la cerca del saber; la recerca del coneixement; intenta buscar el perquè de les coses.

La filosofia ha estat, al llarg de la història, l’element més important per a la societat; ha estat l’instrument per cercar la realitat i el coneixement.
Per tant, des d’aquest punt de vista, considero que la filosofia, actualment, ha quedat més que desbancada per la ciència. És aquesta última la que, en les darreres dècades, s’ha situat al capdavant de la recerca de la realitat i, consegüentment, de la seva manipulació.

Podríem dir, llavors, que la filosofia s’ha convertit en una recerca del perquè de tot allò que està fora de l’abast empíric –palpable amb els sentits– i racional; del perquè de tot allò a què la ciència no hi pot trobar respostes.

És, en aquest punt, on la filosofia hi troba important cabuda actualment, però també en un futur. Ja que, cada cop més, la globalitzada i homogènia societat, que ha materialitzat els seus actes i accions, està assedegada de respostes a fets que no tenen cap explicació –ni per l’estimada experiència ni per la venerada raó–; està necessitada de respostes que donin sentit a la vida.


En definitiva, la filosofia, actualment, està present com a instrument de recerca dels perquès dels quelcoms inexplicables; està present com a eina per trobar el sentit a la vida d’una societat insensible, totalment impersonal i amb un horitzó indefinit, la occidental.

L.S.R.

No hay comentarios: